Prírodná a účinná detoxikácia organizmu a vnútorná očista tela
| +421 903 125 125 | Kontakt

Črevné vydutiny – divertikulóza

Ide o civilizačnú chorobu, ktorej výskyt úzko súvisí so životným štýlom a spôsobom stravovania. Divertikuly sú malé vydutiny sliznice na hrubom čreve. Ak ich je veľa hovoríme o divertikulóze. Vrodené (pravé) divertikuly majú stenu tvorenú všetkými vrstvami normálnej steny čreva. Získané (nepravé) divertikuly sa vyskytujú podstatne častejšie ako vrodené (pravé) a ich stenu tvorí iba sliznica, ktorá roztlačuje svalovinu čreva.

Prečo vznikajú?

Podobne ako ďalšie problémy zažívacej sústavy vyskytuje sa hlavne v tých priemyselne vyspelých krajinách, v ktorých obyvateľstvo konzumuje prevažne rafinovanú, nízkovlákninovú stravu, ktorej následkom je chronická zápcha.Divertikuly môžu postihnúť celé hrubé črevo. Avšak typickým miestom výskytu je hlavne ľavá časť hrubého čreva. Totiž pri vytláčaní tuhej stolice (defekácii) sa nadmerne zvyšuje tlak v čreve a na oslabenom úseku hrubého čreva sa sliznica vyduje von. Preto mnohopočetné divertikuly sa vytvárajú v mieste najväčšieho tlaku pri vyprázdňovaní črevného obsahu, a to zvyčajne v oblasti esovitej kľučky a ľavej, zostupnej časti hrubého čreva. Do 40. roku života sa vydutiny vyskytujú zriedkavo. Percento výskytu však stúpa s vekom. Divertikuly sa tvoria asi u tretiny osôb nad 50 rokov, viac ako u polovice v 70-ke a po 80. roku života ich má takmer každý človek. Veľkosť vydutín sa pohybuje od 3 mm do viac ako 3 cm. Obrovské divertikuly sú na hrubom čreve vzácne, bývajú ojedinelé, veľkosti od 3 do 15 cm.

Príznaky a komplikácie

Väčšina ľudí si divertikulózou nemá nijaké ťažkosti. Ak sa objavia, v tom prípade ide o neurčité bolesti brucha a podbrušia, pocity plnosti, nadúvanie, poruchy vyprázdňovania.

Veľmi dramaticky sa však môžu prejavovať komplikácie. Začínajú, keď sa v niektorej z vydutín zachytí zvyšok nestráveného jedla. U niektorých jedincov môže nastať infekcia divertikulu a dochádza k jeho zápalu – divertikulitíde. Keďže divertikuly sa vyskytujú u veľkého percenta populácie, mali by ste vedieť, ako sa dajú jednotlivé komplikácie medzi sebou rozlíšiť. Príznakom divertikulitídy je zvýšená teplota spojená s výraznou bolesťou v ľavej časti brušnej dutiny. Zápal môže narušiť cievy a často nastane silné krvácanie z konečníka. Zápal divertikulov - divertikulitída a jej okolia - peridivertikulitída svojimi prejavmi pripomína "ľavostranný zápal slepého čreva“ a urýchlene treba vyhľadať lekára!

Zapálená vydutina sa môže totiž aj prederaviť, infikovaný obsah čriev sa dostane do brušnej dutiny, kde vyvolá životunebezpečný zápal pobrušnice (peritonitídu). Príznakom peritonitídy je veľká bolesť v oblasti brucha, ktoré je tvrdé, napnuté, sprevádzané teplotou, zvracaním a zarazenými vetrami.

Zápal môže prebiehať i pomaly, pri ktorom postupne vznikajú odvodné kanáliky z hnisavého ložiska (fistuly) medzi črevom a močovým mechúrom alebo u žien tiež pošvou. Šírenie infekcie sa prejaví hnisavým výtokom z pošvy alebo prítomnosťou baktérií a bielych krviniek v moči, bolením a pálením pri močení.

Prevencia

Najlepšou prevenciou je strava bohatá na vlákninu. Vláknina umožňuje formovanie objemnejšej stolice a hrubé črevo tak pri vyprázdňovaní nie je nútené k extrémnym sťahom. Ich eliminácia je veľmi dôležitá, pretože práve tieto extrémne sťahy patria medzi jedny z faktor zapríčiňujúcich divertikulózu.

Divertikulóza je nezvratný proces. Akonáhle sa objaví ostáva natrvalo. Vláknina však stále zohráva významnú úlohu pri prevencii vzniku komplikácií, akými sú zápaly a následné hroziace sa prederavenie čreva.

Ak je potvrdená diagnóza divertikulóza, tak vám lekár určite v prvom rade odporúča zmenu jedálneho lístka, aby ste sa vyhli chirurgickému zásahu, ktorý je pri vzniku komplikácií väčšinou nevyhnutný. Omnoho lepšie je teda jesť dostatok vlákniny a vyhnúť sa rafinovaným, zápchu spôsobujúcim potravinám.

Rady a odporúčania

Čo jesť: stravu s vysokým obsahom vlákniny. Vynikajúcimi zdrojmi sú celozrnný chlieb a výrobky z nešúpaných obilnín – jedlo môžete posypať aj surovými otrubami. Ďalej strukoviny, surová alebo len mierne tepelne upravená alebo kvasená zelenina (napr. kyslá kapusta). Ovocie nešúpať a podobne ako zeleninu treba konzumovať hlavne v pôvodnom stave, pretože šťavy sú celkom zbavené vlákniny. Výborným zdrojom je sušené ovocie: hrozienka, slivky, marhule, datle.

Poznámka:

  • Spotrebu vlákniny zvyšujte pomaly a zmenu v stravovaní uskutočňujte postupne. Rozplánujte si ju na obdobie šiestich až ôsmich týždňov, aby sa tráviace ústrojenstvo mohlo prispôsobiť zmene. Totiž u tých, ktorí doteraz konzumovali nízkovlákninovú stravu počas prvých týždňov spôsobuje strava bohatá na vlákniny obyčajne nadúvanie a nadmerné hromadenie plynov v črevách.
  • Ak každodenná strava neobsahuje dostatočné množstvo vlákniny, musíte si ju doplniť: prirodzenými zdrojmi vlákniny sú napríklad semienka skorocelu indického (Psyllium) alebo ľanové semeno. Odporúčam tiež pravidelné užívanie Clean Inside vlákniny. Okrem psyllia totiž obsahuje ďalších 15 rôznych rozpustných a nerozpustných vláknin z liečivých rastlín. Jeho užívaním účinnejšie zabránime tvorbe ďalších črevných usadenín.

Čo nejesť: Obmedzte spotrebu upravovaných produktov. Všeobecne platí, že sú nezdravé a v prípade divertikulózy sú doslova škodlivé. Patria k nim mäso, sladkosti, tučné jedlá, pekárske výrobky z bielej múky. Nejedzte škodlivé potraviny - niektoré pokrmy môžu narušiť činnosť čriev alebo spôsobiť hnačku. Pokúste sa ich identifikovať a následne ich vylúčte zo stravy.

Nejedzte ani ovocie a zeleninu s veľkým množstvom zrniečok (maliny, jahody, černice, figy, paradajky). Zrnká starostlivo rozhryzte - orechy alebo pražená ryža obsahujú tvrdé časti, ktoré sa môžu zachytiť vo vydutinách a spôsobiť zápal. POZOR! Po prekonaní ťažkej divertikulitídy by ste už tento typ potravy nemali vôbec konzumovať.

Vyhýbajte s kofeínu - nápoje obsahujúce kofeín ale aj sýtené oxidom uhličitým dráždia črevo. Alkohol len v obmedzenom množstve - primerané množstvo alkoholu (jeden alkoholický nápoj denne) prispieva k relaxácii hrubého čreva, čo následne môže priaznivo vplývať na vydutiny.

Viac tekutín: Denne vypite 3 – 4 dl/10 g hmotnosti, tj. šesť až osem pohárov vody, ale aj bylinkové čaje a nesýtené minerálky. Tekutiny účinkujú proti zápche, ktorá sprevádza divertikulózu. Ak sa hrubé črevo vyprázdňuje pod veľkým tlakom, svaly brušnej steny sa príliš napínajú, čo následne vedie k zväčšeniu dovtedy malých vydutín.

Nezadržiavajte stolicu: Nikdy nepotláčajte nutkanie na stolicu – tento zlozvyk môže zapríčiniť zväčšovanie vydutín.

Pravidelné cvičenie: K prevencii a liečbe vydutín patrí aj pravidelný pohyb. Zlepšenie svalového napätia, ktoré vyvoláva fyzická aktivita, sa neobmedzuje len na nohy a boky, ale zasahuje aj brušné svalstvo ba dokonca i hladkú svalovú vrstvu hrubého čreva. Výsledkom toho býva často zlepšenie vyprázdňovania.

Nepoužívajte preháňadlá, čapíky: Hoci spočiatku pomáhajú pri zápche, po dlhšom užívaní prestávajú pôsobiť.

Užite prírodné preháňadlo: Ak trpíte na zápchu, siahnite radšej po prírodnom prostriedku, ktoré pomôžu odstrániť zápchu. Medzi ne patria sušené slivky, slivková šťava, kyslá kapusta a šťava z kapusty, olivový olej alebo ľanový olej (tri polievkové lyžice denne pred jedlom), ľanové semená špeciálne bylinné čaje, špeciálne bylinné zmesi proti zápche vrátane Slim Tea

Nefajčite: Nezabúdajte, že fajčenie môže zhoršiť divertikulózu.

Tento článok má informatívny charakter! Ak máte špecifický zdravotný problém, poraďte sa s lekárom!

Program Clean Inside čistič čriev na vnútornú očistu je jedným z najúčinnejších a najbezpečnejších prirodzených riešení zápchy vôbec. Keď sa dosiahne prečistenie hrubého čreva od zhlukov, usadenín a parazitov a začnete s pravidelným príjmom vlákniny, príznaky sa nielen zmiernia, ale vo väčšine prípadov úplne vymiznú. Prečítajte si v Referenciách, čo o tom píšu niektorí z našich zákazníkov

Dôležitá poznámka: všetky uvedené osobné príbehy pochádzajú od skutočných zákazníkov NaturalSwiss príbehy boli zdokumentované a sú k dispozícii pre právnu inšpekciu. Emaily, listy a obrázky sa použili na základe oprávnenia.